Click to Search

vineri, 27 ianuarie 2012

Limfangita



Limfangita


      Limfangita este o inflamatie a vaselor limfatice consecutiva unui proces infectios sau tumoral  .
      Germenii patrund in circulatia limfatica printr-o plaga superficiala a pielii, o rosatura, o arsura. Microbul cel mai frecvent este streptococul, apoi stafilococul si colibacilul.
      De la locul „portii de intrare" a germenilor, apar dungi rosii, care pot forma chiar placarde cu marginile usor proeminente. Dungile rosii edematiate ajung pana la ganglionii limfatici, care se maresc si devin durerosi la palpare .
      Bolnavul este febril si are senzatia de arsura si durere de-a lungul vaselor limfatice infectate; pielea este edematiata.                                          Limfangita poate fi confundata cu un erizipel.
In general, limfangita se vindeca prin tratament medical:
pansament steril antiseptic al plagii, prisnitz rece, antibiotice sau sulfamide.
Uneori supureaza, constituind un abces care trebuie incizat.


Tipuri de limfangita


          1.O limfangita reticulara se caracterizeaza printr-o induratie eritematoasa a pielii care inconjoara o leziune. Aceasta afectiune benigna, dar dureroasa, este insotita de o febra pe care un tratament antipiretic o face sa scada.
          2. O limfangita tronculara, adica o limfangita care atinge un vas limfatic de calibru mare, se caracterizeaza printr-o induratie eritematoasa care formeaza un placard rosu mai mult lung decat larg. Induratia se propaga de la leziunea primitiva la ganglionul cel mai apropiat, care se infecteaza, se umfla si devine sensibil. O limfangita dureaza intre 8 si 10 zile in medie. O infectie antreneaza, in general, o febra si o senzatie de rau. Tratamentul de urgenta cu antibiotice se impune pentru a face sa dispara rapid limfangita si pentru a se evita complicatiile.
         3.Limfangita canceroasa
Celulele canceroase patrund in vasele limfatice si prin curentul limfei sau poate si prin miscarile lor amiboide, se grefeaza din aproape in aproape in trunchiurile limfatice pana in ganglioni, unde se opresc, prolifereaza si reproduc o tumoare secundara, analoga tumorii primitive.
         4. Limfangita acuta este o infectie bacteriana acuta a vaselor limfatice caracterizata prin aparitia unor dungi rosietice dureroase sub suprafata pielii. Infectia se poate raspandi in circulatia sanguina fiind potential fatala.
Limfangita acuta afecteaza o componenta semnificativa a sistemului imun - sistemul limfatic. Produsele de excretie din aproape toate organele corpului se varsa in vasele limfatice si sunt filtrate in nodulii limfatici, organe de mici dimensiuni situate pe traseul vaselor limfatice. Corpii straini, precum bacterii sau virusi, sunt procesati in nodulii limfatici pentru a genera un raspuns imun pentru a combate infectia.
In limfangita acuta, bacteriile patrund in organism printr-o taietura, zgarietura, muscatura de insecta, plaga chirurgicala, sau orice alt tip de rana a pielii. Odata ce bacteriile ajung in sistemul limfatic se inmultesc rapid cauzand aparitia unor dungi rosietice vizibile sub piele. Dezvoltarea bacteriilor se petrece asa repede incat sistemul imun nu raspunde la timp pentru a opri infectia.
Daca nu este tratata, infectia poate cauza necroza tisulara in zona afectata. In locul infectat poate sa apara o umflatura dureroasa plina cu lichid, numita abces, sau se poate dezvolta celulita - o infectie generalizata a straturilor profunde ale pielii. In plus, bacteriile pot invada circulatia sanguina cauzand septicemie - tulburare potential fatala.
Limfangita acuta este cel mai adesea cauzata de bacteria Streptococcus pyogenes, insa poata fi provocata si de stafilococi.
Desi oricine poate fi afectat, unele persoane prezinta un risc mai crescut la aceasta infectie. Pacientii carora li s-a efectuat o mastectomie (operatie de indepartare a sanului si nodulilor limfatici invecinati), li s-a inlaturat o vena de la nivelul membrului inferior pentru operatia de bypass coronarian, sau cei care prezinta episoade recurente de limfangita cauzata de tinea pedis (infectie fungica a piciorului) sunt mai predispusi la limfangita acuta.
Simptomele caracteristice ale afectiunii sunt dungile rosii si late care se intind de la locul infectiei la axila sau regiunea inghinala. Zonele afectate sunt inrosite, umflate si dureroase. De asemenea, pe piele pot sa apara basicute.
Infectia bacteriana provoaca o febra de 38-40 grade, o stare generala de rau, dureri musculare, cefalee, frisoane, si scaderea poftei de mancare.
Limfangita acuta poate fi diagnosticata de medicul de familie sau de un specialist in boli infectioase.
Dungile rosietice dureroase si febra crescuta sunt semne diagnostice pentru limfangita acuta.
De asemenea, se poate preleva o monstra de sange pentru a determina daca bacteriile au patruns in circulatia sanguina. O monstra de tesut infectat poate fi prelevata si examinata pentru a identifica tipul bacteriilor care cauzeaza infectia.
Diagnosticul este imediat deoarece se bazeaza in principal pe observarea simptomelor prezente.
Din pricina gravitatii bolii, tratamentul trebuie inceput imediat, chiar inainte de aflarea rezultatelor de laborator.
Singurul tratament disponibil pentru limfangita acuta este administrarea intravenoasa de doze crescute de antibiotice, de regula penicilina.
Streptococii sunt in general eliminati rapid si cu usurinta de catre penicilina. Clindamicina poate fi inclusa in tratament pentru a distruge orice streptococi care nu se inmultesc si se gasesc intr-o stare latenta.
Alterntiv poate fi folosit un antibiotic cu spectru larg care poate distruge multe tipuri de bacterii.
Pentru reducerea durerii si febrei se indica administrarea de aspirina si alte medicamente. De asemenea, se pot administra medicamente antiinflamatoare pentru a reduce inflamatia in zona infectata. In unele cazuri poate fi necesara drenarea chirurgicala a abcesului format.
Pacientul va fi cel mai probabil spitalizat pe perioada administrarii antibioticului si pentru monitorizare atenta a starii sale de sanatate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu