Click to Search

vineri, 23 decembrie 2011

Adenita



                        Adenita




Adenita este o inflamatie a ganglionilor limfatici, formatiuni care reprezinta unul din sistemele de aparare ale organismului impotriva infectiilor.

Ganglionii limfatici se prezinta ca niste formatiuni nodulare, de dimensiunea unui bob de linte sau ceva mai mari, fiind situati cate unul sau in grupuri mai mici sau mai mari de-a lungul vaselor limfatice.

O adenita este cel mai adesea de origine infectioasa: ea poate fi virala (mononucleoza infectioasa), parazitara (toxoplasmoza), cauzata de un germene obisnuit sau piogen (generator de puroi: adenita supurata cu aparitia de adenoflegmoane), sau de bacilul lui Koch (adenita tuberculoasa). Localizarile obisnuite ale adenitei sunt pe gat, subsuoara, plica inghinala, dar unele sunt mai profunde, mediastinale sau abdominale, si pot comprima organele din vecinatate.

Printre alte roluri importante, ei il au si pe acela de a forma o bariera in calea unei eventuale infectii, plecata de la un teritoriu din organism, prin vasele limfatice.

Simptome si evolutie - Cel mai adesea o adenita nu provoaca nici un simptom. Uneori se manifesta prin dureri abdominale si febra. Boala cea mai caracteristica, adenita mezenterica, frecvent de origine virala, se intalneste la copil, care simuleaza o criza de apendicita

Daca se produce, spre exemplu, o infectare a pielii cu stafilococ la nivelul unui deget de la mana (boala care poarta numele de panaritiu) si nu se aplica un tratament potrivit, microbii inainteaza de-a lungul vaselor limfatice ale mainii si antebratului, provocand inflamatia acestor vase, cunoscuta sub numele de limfangita.

Procesul infectios este oprit apoi ca de o bariera de ganglionul limfatic al cotului (ganglionul epitrohlean), in care se mobilizeaza multe forte de aparare pentru a distruge microbii.

Daca acest lucru nu reuseste, infectia merge mai departe, de-a lungul bratului, pana la subsuoara, unde exista un nou baraj ganglionar, mai important decat primul, reprezentat de ganglionii limfatici axilari.

Astfel de baraje ganglionare se gasesc raspandite in toate regiunile corpului. Patrunderea microbilor in ganglioni are ca urmare marirea lor de volum, insotita de dureri, ca expresie a luptei ce se da impotriva infectiei.

Dupa natura mi-crobilor respectivi, adenitele pot imbraca aspecte variabile, care uneori ajuta la diagnosticarea bolii care le-a provocat.

Un exemplu ii constituie adenitele din regiunile inghinale (ganglionii de la radacina coapselor). Astfel in sancrul moale al regiunii genitale, unul sau mai multi ganglioni se umfla, devin extrem de durerosi, se pot inmuia si sparge, lasand sa se scurga puroiul la exterior; pe de alta parte, in sancrul tare sau sifilitic, ganglionii se umfla (unul ceva mai mult, ceilalti mai putin) realizand aspectul denumit „closca cu pui", dar nu sunt deloc durerosi si nu evolueaza niciodata spre supuratie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu