Click to Search

vineri, 23 decembrie 2011

Trunchiul cerebral


Trunchiul cerebral
(Truncus encephali)



          Parte esentiala  a sistemului nervos trunchiul cerebral este regiunea din encefal care conectează cerebelul cu maduva spinarii, , incluzand toate sistemele aferente si eferente necesare pentru supravieţuirea individului şi a speciilor.
  Trunchiul cerebral este format din trei etaje:
-          BULBUL (medulla oblongata)
-          PUNTEA LUI VAROLIO
          -    MEZENCEFALUL

In trunchiul cerebral isi au originea zece din cele douasprezece perechi de nervi cranieni.Bulbul , puntea si mezencefalul sunt sediul unor reflexe somatice si vegetative: salivator, de deglutitie,de voma, tuse, stranut,masticator, cardioacceleratori, cardioinhibatori, de clipire, lacrimal,pupilare de acomodare si fotomotor.

          Bulbul rahidian

Bulbul rahidian gestionează funcţiile vitale ale corpului, precum şi anumite reflexe, cum ar fi reflexul de tuse, strănut sau clipit.
Localizare bulb rahidian
Bulbul rahidian reprezintă o prelungi­re a părţii superioare a măduvei spinării, de unde şi denumirea sa de „măduvă prelungită”, şi formează par­tea inferioară a trunchiului cerebral. El se întinde de la foramen magnum (orificiu mare situat în partea inferioa­ră a osului occipital), până la margi­nea inferioară a punţii (protuberantă în formă de inel, situată în faţa cere­belului), ceea ce reprezintă o lungime de aproximativ 3 cm.
Functiile bulbului rahidian
Prin structura sa, bulbul rahidian trans­mite influxurile senzitive şi comenzile motorii între celelalte părţi ale encefalu­lui şi măduva spinării.
>• Piramidele
Fiecare dintre ele are o proeminenţă ova­lă, numită olivă, care conţine un nucleu olivar caudal, prin care ajung la cere­bel influxurile nervoase provenite de la proprioceptori, structuri care culeg infor­maţii despre poziţia articulaţiilor şi a muşchilor.
>• Nucleele
Bulbul rahidian conţine un anumit număr de nuclee care dirijează funcţii­le vitale ale corpului:
► frecvenţa şi forţa bătăilor inimii, precum şi diametrul vaselor sanguine sunt coordonate de centrul cardiovas­cular.
►frecvenţa respiratorie de bază este stabilită de centrul bulbar al ritmici­tăţii, situat în centrul respirator.
► reflexele, cum ar fi vărsăturile, tuşea, deglutiţia, sughiţul, strănutul, sunt diri­jate de alte nuclee ale bulbului rahidian.
►senzaţiile pipăitului, de la proprio-cepţia conştientă la vibraţie, sunt aso­ciate nucleelor gracil şi cuneiform, situate în partea dorsală a bulbului rahi­dian.

 Puntea lui Varolio
Puntea lui Varolio provine din metencefal, ca si cerebelul. Are un aspect cuboid, este dispusa transversal deasupra bulbului, intinzandu-se in lateral de la o emisfera cerebeloasa la alta. Are o fata anterioara, una posterioara, doua fete laterale si doua margini (una inferioara si una superioara).
Functiile puntii lui Varolio :
  • functia de integrare reflexa – la acest nivel, se inchid reflexul lacrimal, reflexul salivar, reflexul masticator, reflexul cornean, reflexul audiooculogir, reflexe secretorii, cum ar fi : reflexe sudoripare si sebacee ale fetei si pielii capului ; de asemenea se realizeaza contractia muschilor fetei, mimica expresiva, se regleaza miscarea laterala a globilor oculari si tonusul muscular
  • functia de conducere – se conduc informatii din mediul extern si intern catre cortex, precum si mesajele de comanda catre organele de executie. Aceasta functie se indeplineste prin intermediul fasciculelor care trec prin punte in sens ascendent si descendent.
Mezencefalul
Se compune din pedunculii cerebrali si tuberculii cvadrigemeni. Mezencefalul este situat intre punte si un plan care uneste comisura posterioara cu marginea posterioara a corpilor mamilari. Mezencefalul porneste din protuberanta si patrunde in emisferele cerebrale. El are o fata anterioara, una posterioara si doua fete laterale.
Fata anterioara. Intre pedunculii cerebelosi se afla o scobitura triunghiulara, numita fosa interpedunculara, in care se gaseste substanta perforata posterioara si care are virful indreptat spre punte.

Nervii cranieni:
I.                  Nervii olfactivi- senzitivi-conduc informatiile legate de miros
II.               Nervii optici-senzitivi- conduc excitatiile vizuale
III.           Nervii oculomotori-motori-inerveaza muschii globului ocular,ridicatori ai pleoapei,ciliar si circulari ai irisului
IV.            Nervii trohleari-motori-inerveaza muschiul oblic superior.
V.               Nervii trigemeni-micsti-are trei ramuri:oftalmica, maxilara si mandibulara.
VI.            Nervii abducensi-motori-inerveaza muschiul drept extern al globului ocular su miscari ale globilor oculari
VII.        Nervii faciali- micsti-inerveaza muschii mimicii, glandele lacrimale sublinguale si submandibulare, de asemenea sens gustative
VIII.     Nervii vestibulocohleari-senzitivi-rol in echilibru si conducerea sens acustice
IX.            Nervii glosofaringieni-micsti-are act asupra parotidelor,mucoasa urechii medii,excitatii gustative.
X.               Nervii vagi-micsti-(pneumogastrici)
XI.            Nervii accesori-motori-miscari ale laringelui , umarului,muschiul scm.
XII.        Nervii hipoglosi-motori-muschii limbii (vorbire , masticatie. Deglutitie)
Fiecare nerv cranian prezinta urmatoarele caracteristici:
-         origine reala
-         origine aparenta(locul intrarii pentru fibrele sensitive si locul iesirii din nevrax-ptr fibre motorii
-         traiect intracranian si teritoriu de inervatie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu